středa 6. ledna 2016

Toshiba: leading innovation (in cheating) - aneb malá zkušenost s Portege a reklamací

Že není příliš dobré nakupovat u podvodníků mi potvrdila poslední zkušenost s firmou Toshiba. V létě jsem si od této společnosti koupil laptop Portege, viz příspěvek Jaký vybrat notebook pro.....
Po pár měsících nepříliš intenzivního používání (na práci mam jiný přístroj) se mi začalo nepěkně ošoupávat tlačítko pro touchpoint. Řekl jsem si, že o nic nejde, ne vždy se musí vše podařit, navíc mám záruku NBD na tři roky, reklamuji a ať se starají.
Starali se - hned telefonovali, že díl nemají běžně skladem a musí se na něj pár dnů počkat. To chápu. Nicméně hned následně podotkli, že tyhle věci matka Toshiba stejně neuznává, že je to běžné opotřebení. Ale že možná, že když je to tak krátce po koupi, že udělají výjimku.

O pár dnů později bylo jasné, že výjimku neudělají. Nabídli mi placenou opravu - výměna tohoto kousku plastu stojí přes 4.000 korun českých.

Mám shodou okolností už téměř pět let pracovní laptop HP EliteBook. Funkčně stejné klávesy jsou trochu více zažloutlé, ale není to žádná tragédie.  A to byly používány mnohem intenzivněji a mnohem déle.  Závadu způsobenou opotřebením (špatné chlazení vlivem zanesení chladiče a asi i stárnutím pasty) vyřešil jejich NBD servis bez řečí a okamžitě. 

Funkčně to samozřejmě nevadí, ale obávám se, co se stane, až nastane skutečná závada. Alespoň vím, jakou značku - tedy Toshiba - už nebudu kupovat a u kterého prodejce (Alza). Jak Toshiba podváděla v účetnictví, tak  podvádí i své zákazníky, neboť o tomhle modelu tvrdí:

Vysoce odolný Portégé Z30-B je navržený tak, aby vydržel nároky profesionálního používání a splňoval standardy kvality společnosti Toshiba. Prošel proto přísným testováním HALT (Highly Accelerated Lifestyle Test), které simuluje 3leté používání. 
Portégé Z30-B dostatečně odolný, aby vydržel nároky extrémně mobilního způsobu práce

Ve skutečnost se ale po pár měsících neintenzivního používání poškodí povrchová úprava  - raději ani nechci vidět, jak by vypadal, pokud bych začal pracovat skutečně extrémně mobilně :-) (mimochodem, fotka je ze začátku prosince, po dalším měsíci to bylo opět horší - a než utratit 4000 korun, tak jsem raději našel zbytky ochranné černé fólie na prahy aut a použil ji na tlačítko - esteticky to už vypadá dobře, klávesy jsou naštěstí černé a tak to k sobě ladí).


Co se týče dalších zkušeností s tímhle laptopem: 

Celkově je vše OK snad jen  displej by mohl být jasnější. Slibovaná dlouhá výdrž (12hodin) nejde dosáhnout a ve spojení s Windows 10 lze počítat s tak 4-5 hodinami maximálně. To je ale selhání Windows - se staršími 8.1 byla výdrž kolem 7-8 hodin, sedmičky jsem pak používal krátce, ale subjektivně byla snad ještě delší.  Ale tohle je bolest, na kterou si stěžuje uživatelé bez rozdílu značky, Windows 10 jsou takový nedodělek a to i po stránce ždímání energie z baterie....

Větráček se točí docela často, až bych řekl, že zbytečně, neb přístroj je často chladný a ani pod žádnou větší zátěži a je slyšitelnější než třeba u Dellu či Aceru. Těžko srovnávat s mým pracovním HP, to je přeci už jen veterán. I když subjektivně stejně výkonný jako tento modernější a mladší stroj - vlastně mi to přijde, jako kdyby  mezi těmi dvěma počítači snad ani žádný výkonnostní rozdíl nebyl. Samozřejmě že bylo hápečko průběžně upgradováno, časem dostalo novou baterii, paměť je na 16GB a starý disk byl vyměněn za SSD.


Žádné komentáře:

Okomentovat