čtvrtek 29. ledna 2015

Validace v ASP.NET potřetí a globálně - 1

V předchozích dílech jsem popsal jednoduchou i trochu složitější validaci adres a dotkl se i lokalizace.  Jak je vidět, validace i lokalizace  je jednoduchá, pokud máme jen malé rozmanitosti v datech  - například chceme pracovat jen s adresami v USA nebo v ČR. Ale validace zadávaných adres i celková lokalizace se může stát noční můrou v případě, že chceme podporovat adresy z více zemí. Každá z nich používá trochu jiný formát adresy a odlišná pravidla hlavně pro obdobu poštovního směrovacího čísla.

čtvrtek 15. ledna 2015

pátek 9. ledna 2015

Validace v ASP.NET MVC podruhé

Na konci předchozího příspěvku jsem zmínil, že bude nutné rozšířit validaci adres i o adresy z České republiky.  Smyslem tohoto dílu bude tedy mimo jiné i ukázat, jak udělat klientskou i serverovou aplikaci vlastnosti, která je závislá na jiné vlastnosti.

čtvrtek 8. ledna 2015

Epidemie filatelistů

Ne, tenhle článek nebude o sběratelích známek. Ale o epidemii, která postupně zachvacuje Evropu a která nutí postižené kupovat a vylepovat známky. Abych byl přesnější, dálniční a eko známky. Pokud bydlíte v Brně a chcete jet do Bratislavy, tak potřebujete českou a slovenskou dálniční nálepku. Pokud do Vídně, tak českou a rakouskou nálepku. Pokud se pustíte dál, tak slovinskou nálepku -  a pravděpodobně rovnou dvě (díky jejich časové platnosti). Když chcete vjet do  některých měst v Německu, musíte mít jejich eko nálepku. Od roku 2016 nás to má čekat i v Praze. Řidiči užitkových vozů si musí připravit €25 za eko nálepku do rakouských měst už nyní.





středa 7. ledna 2015

Validace v ASP.NET MVC poprvé a snadno

Validace v ASP.NET MVC je prý snadná - stačí ve ViewModelu použít příslušné atributy a je to - hned se provádí klientská i serverová aplikace. Jenže praxe až tak snadná není. Pokusím se popsat vývoj jedné malé aplikace.