pátek 4. září 2015

Jak na data v Polsku - a tip na pěkné prázdninové místo


O prázdninách jsme navštívili Polsko, tedy jen jeho malou část - poloostrov Hel na severu.  Z hlediska datového přípojení jsem si v Polsku připadal jako v ráji. Pro cestovatele se nabízí hned několik poskytovatelů, nejběžnější karty lze koupit prakticky kdekoliv a vše funguje bez jakéhokoliv nastavování.





Já používal T-Mobile a Orange. Karta od Orange stála deset zlotých a měla 1GB kredit. Karta od T-Mobile, tzv. Starter Pack, pak pět zlotých a opět jeden GB dat. Dobíjet lze přes webové stránky pomocí platební karty a operátoři nabízí i další možnosti - bankomat, kupóny apod.

SIM kartu některého z operátorů lze zakoupit prakticky všude - na benzínové stanici, v obchodech s elektronikou a i v potravinách. Já například koupil kartu v jedné Berušce - což je síť obchodů po celém Polsku:


Dobíjení přes web ani bankomat jsem nezkoušel, první kartu jsem kupoval hned za hranicemi s Německem v jednom z obchodů RTV Euro AGD a tam mi doporučili Orange (respektive T-mobile kartu zrovna neměli). Kartu jsem dával do 3G modemu a tak během pár dnů kredit došel. Než bych řešil dobíjení, tak jsem si koupil T-Mobile kartu. Dobíjení je následně trochu dražší, takže pokud vám stačí 1GB na pět dnů, je lepší si vždy koupit novou kartu - úplný ceník a  další informace jsou zde a tady je rychlý přehled:


Pokud si to přepočtete na koruny (cca 6.6 Kč za 1 zloty), tak vás připojení přijde na cca 33 kč za 1GB a lze se dostat až na 22 Kč - takovou nabídku doma ani náhodou nedostanete.....

Ostatně v Polsku lze najít další výhodné nabídky - kemp přímo u moře stál pro pětičlennou rodinu 85 zlotých, cca 560 Kč. Poloostrov Hel je navíc pro pobyt u moře perfektní - pokud si najdete místo hned na začátku (kempy jsou pojmenovány Chalupy 1, Chalupy 2 ...., Solaris, Polaris), tak si můžete vybrat mezi klidnými, teplými vodami zátoky

 a nebo otevřeným mořem

Jako bonus si lze pak dopřát cyklovýlety jak na konec poloostrova Hell (cca 35km s cyklostezkou) a nebo na pobřeží kolem města Wladyslavovo, kde šlo najít mola, majáky, bludiště v kukuřici,  výstavu lega, jeskyně a hustou síť stezek na kola.
Ceny potravin jsou stejné a nebo nižší jako u nás, obchody mají otevřeno do cca osmi-devíti hodin večer. A pokud chcete navštívit například McDonalds, doporučuji využít internetového připojení, stáhnout si jejich aplikaci a využít slevové kupony, které vám aplikace nabídne. Menu BigMac stálo neuvěřitelných 10 zlotých, tj. 66 Kč. Některé restaurace navíc nabízí za tuto cenu i další menu - takže dle restaurace byla za 66 kč k dispozici dvě až čtyři velká menu.


Cesta Polskem není vůbec zlá - naopak, silnice jsou tam, kde jsme jeli, v lepším stavu než u nás, některé úseky dálnic jsou placené (0.16 zl za km). Nejhorší úsek cesty byl ten po našem území (zvlněná dálnice, uzavírky, zúžení).  Naše silnice zkrátka vypadají jako velmi zanedbané, neudržované a v zoufalém stavu. 

Po cestě Polskem  stojí za návštěvu historické město Toruň, hned vedle centra je hotel řetězce Ibis Budget, kde pokoj přijde na cca 100 zlotých.



Žádné komentáře:

Okomentovat