neděle 8. února 2015

Rychlé levné jídlo na cestách

Na cestách je potřeba občas se rychle najíst - takže tady jsou tipy na rychlé občerstvení v pár "západních" zemích - Německu, Francii, Itálii a Rakousku.

Ale  podobné možnosti jsou i ve "východních" zemích, třebas v Polsku. Jenže tam jsou i jiné, výhodnější možnosti - a je tam obvykle levněji.

Dobrou zprávou je, že v Německu lze jídlo v rychlém občerstvení pořídit při troše šikovnosti za méně  než   u nás v České republice.

Německo

Vyplatí se před cestou podívat, zda nejsou nějaké akce v řetězcích rychlého občerstvení - tedy alespoň v těch nejrozšířenějších  McDonalds a BurgerKing.

BurgerKing

Má vždy jedne zvýhodněné menu za €3.99 - nazývá to King of the Month. Je to s velkou porcí hranolek a nápoje a v oblasti rychlého občerstvení lze už asi jen stěží najít výhodnější nabídku. Navíc má ke stažení slevové kupóny.


McDonalds

Konkureční McDonalds tak lákavé nabídky obvykle nemá, ale občas nějaké kupony poskytuje také - odkaz na ně pak mají na svých stránkách http://www.mcdonalds.de/haufige-fragen

Ikea
Obchodní domy Ikea nabízí jídlo jak v restauracích, tak bistrech. Obvykle jedno jídlo se pohybuje v ceně do €4, v bistru si pak lze pořídit kávu v cenách od €0,5 do €1, popřípadě klasický nápoj. Párek v rohlíku se pohybuje v cenách od €1 do €2 - v tom případě je v ceně i nápoj. Navíc párek je podáván na německý způsob, tedy s okurkou a praženou cibulkou.



Itálie a Francie

Ve Francii prodávají hypermarkety (E Leclerc, Marche, Carrefour, Auchan, Cora) grilovaná kuřata za cenu €4.50-€6.0. Spolu s bagetou, €0.20-€1.0 a nějakým nápojem to dá dohromady jídlo pro 4 lidi za  cenu kolem €8. Jedinou nevýhodou je, že tyhle obchoďáky jsou otevřeny pouze do 19-21 hodin (s delší dobou lze počítat jen ve velkých městech, naopak ve venkovských oblastech se obchody o sedmé hodině večerní zavřou).

V Itálii jsou pak dobrým místem k návštěvě  pizzerie - 4-5 lidem stačí 3 pizzy, cena se pohybuje kolem €6-€9 eur za kus a najíst se lze tedy za cca €30 i s nápoji - obsluha je rychlá. Pro porovnání - menu v McDonalds vyjde dráž a navíc v pizzerii alespoň poznáte místní kuchyni. I v Itálii lze narazit i v menších supermarketech  (mám tedy vyzkoušen jen sever) na grilovaná kuřata (a samozřejmě teplých pizz a podobných jídel).

Rakousko

Obecně je Rakousko spíše dražší zemí - v BurgerKingu se vyplatí sledovat akce (http://burgerking.at/neues-aktionen) a stejně jako v Německu i zde je možné navštívit Ikeu.  Jen pozor na otevírací dobu, podobně jako v Německu je v neděli zavřeno a  i v sobotu může být otevírací doba krátká.

Rakouské obchody Ikea leží velmi blízko dálnice, tedy zajížďka je minimální. Nabídka je podobné té u nás.

Vyplatí se sledovat aktuální slevy - vhodným  portálem je http://www.sparhamster.at - kde lze nalézt i slevy pro McDonalds. Nejsou nijak velké, ale oproti pultovým cenám jde ušetřit cca €1 na porci a ještě dostat něco navíc. V druhé polovině roku například stálo trojmenu tvořené BigMacem, šesti kuřecími nugetkami, velkou porcí hranolek  a velkým nápojem dohromady €20, tedy cca €6.70 za jedno menu.

Burger King nabízí podobné slevové kupóny, navíc měl na podzim v akci nugetky s omáčkou za €1.

Výhodou rakouského McDonalds jsou neomezené kelímky, lze tedy pít, co hrdlo ráčí (a žaludek unese)

Polsko

Vyplatí se podívat na webové stránky známých fast-food řetězců, popřípadě stáhnout aplikaci pro mobilní telefon. Polský McDonalds měl například v srpnu 2015 nabídku buď na velké BigMac Menu a nebo McChicken menu, obojí za 10 zlotých (cca 66 Kč). Navíc v některých provozovnách měli přímo v akci další dvě menu za stejnou cenu 10zl - takže byla možnost výběru.

A tím tipy na něco levnějšího a rychlého končí - samozřejmě ve všech zemích jsou další četné možnosti, jak se rychle najíst, jen  to nemusí být tak levné jako výše uvedené možnosti. A je potřeba si uvědomit, že poznání místní kuchyně a restaurací patří také k cestování. 

Žádné komentáře:

Okomentovat